Fra orientering til sykling

Andreas Vangstad er født 24. mars 1992, og er oppvokst i Kristiansand. Før han begynte med sykling drev han aktivt med orientering, men på grunn av en skade i kneet begynte han i stedet med sykling. Omtrent et år etter han begynte å sykle aktivt, begynte han å konkurrere i sykling, og siden det har interessen fortsatt å vokse. I dag er han en norsk landeveissyklist, og sykler for laget Joker Fuel of Norway.

Joker Fuel of Norway er sponset av sportsdrikk-leverandøren Fuel of Norway, derav navnet, og er et sykkellag som ble etabler av Interspons i 2005. Laget er bygd opp av Norges mest talentfulle ryttere, og består per dags dato av tolv ryttere. Gjennom hele 14 sesonger har laget levert så mye som 15 toppryttere til sykkelsportens elitedivisjoner, noe som har ført til at laget har fått navnet «Talentfabrikken Team Joker Fuel of Norway» av pressen.

Hvorfor akkurat sykling?

Etter kneskaden kunne Vangstad valgt omtrent hvilken som helst sport, men han valgte sykling, hvorfor akkurat det? Selv om det kanskje virker sånn, så er ikke egentlig orientering og sykling så ulike sporter. Orientering går i følge Wikipedia ut på «å ta seg raskest gjennom en løype i et bestemt terreng ved hjelp av kart og kompass». Dersom vi fjerner den delen som omhandler kart og kompass, så er det kanskje ikke så stor forskjell?

Dermed gir sykkelen Vangstad muligheten til å kunne se masse variert natur, og til og med i høyere fart. På denne måten får han med seg mye av moroa fra orienteringen, samtidig som han ikke trenger å finne retningen han skal sykle i på egen hånd. Så når alt dette er sagt, er det egentlig kanskje ikke så unaturlig at sykling ble sporten Vangstad vendte seg mot etter endt orienteringskarriere.

Karriere

Vangstad startet sykkelkarrieren sin hos KSI Sykkel, altså Studentidrettslaget, og etter dette gikk han over til Kristiansands CK. Her presterte han svært godt, og syklet seg blant annet til en 6.-plass under temporittet i NM 2013 i Grimstad. Dette resulterte i at han signerte for kontinentallaget Team Sparebanken Sør, tidligere Team Plussbanken. Dette skjedde som et resultat av at syklisten Kristian Myrestøl Johansson la opp, og at laget derfor hadde plass til en ny trainee.

Team Sparebanken Sør var et norsk UCI kontinentallag som holdt til på Sørlandet. Dette var altså et sykkellag i landeveissykling på tredje høyeste nivå, under profesjonelt kontinentallag. Det ble etablert i 2010 av den dyktige syklisten Thor Hushovd, som har flere store prestasjoner. Laget ble etablert med økonomisk støttet fra generalsponsoren Sparebanken Sør, og hovedsponsorene Igland Garasjen og Intersport. Vangstad syklet for laget fram til etter 2017-sesongen, da laget ble oppløst.

Bragder

Gjennom tiden sin som aktiv konkurranserytter har Vangstad dratt med seg en god del premier. Juni 2014 tok han bronse under NM på Eidsvoll, og fullførte hele 40 kilometer på knappe 48.55. Tre måneder senere fikk han for første gang vist resten av verden hva han var god for under U23-VM i landeveissykling. Da syklet han 36,15 km på tiden 44.34,82. Dette resulterte i en imponerende 7.-plass, bare 44,88 sekunder bak gullvinner Campbell Flakemore.

Den prestasjonen han er mest kjent for, kom 24. mai 2015. Da syklet han siste etappe av Tour of Norway, og med et enormt pågangsmot mot slutten, vant han den 174 kilometer lange etappen. Kun en måned senere tok han sølv under temporittet i NM i Brumunddal, og etter dette har han også dratt med seg flere gode prestasjoner, så det står i hvert fall ikke på arbeidsinnsats hos denne mannen.

Vangstad i dag

I dag ser det ut til at Andreas Vangstad trives godt med sykkelkarrieren sin. Han ligger kanskje et stykke bak med tanke på at han begynte såpass sent med sykling, og dermed fikk lite tid til å vise seg fram i U23. Likevel har han bevist at han har utrolig mye talent, og selv i en alder av 27 sitter han inne med utrolig mye, så det er bare å følge med.

Alt i alt

Det er tydelig at det bor en utrolig stor del talent og ikke minst livsglede i denne mannen. Han begynte kanskje å sykle mye senere enn de fleste andre proffer, men dette gjør han opp for med sin klare dedikasjon til sykkelsporten. Vi har nok ikke sett det siste av Andreas Vangstad, og han vil nok fortsette å være et fantastisk bidrag til norsk sykkelsport i mange år fremover.

1 comment on “Fra orientering til sykling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *