Team Sparebanken Sør

I 2010 ble dette spennende nye sykkellaget etablert, og skulle etter hvert bli et samlingspunkt for lovende ryttere på Sørlandet. Laget hadde mange ulike navn mellom oppstartsåret og 2017, som var året de ble lagt ned, og navnet Team Sparebanken Sør kom av at generalsponsoren deres var Sparebanken Sør. Dessverre så laget seg som sagt nødt til å legge ned i 2017, og dette var fordi en av sponsorene trakk seg.

Dette sørlandske satningslaget bedrev landeveissykling fram til etter 2017-sesongen, og ble i utgangspunktet opprettet for å være et såkalt farmerlag for Cervélo TestTeam. Sportsdirektører var Atle Kvålsvoll og Olav Aleksander Benjaminsen. Flere ryttere var innom laget i de ulike sesongene, og blant dem finner vi Kristian Aasvold, Eirik Bruland, Herman Dahl, Andreas Erland, Ludvig Aspelund Holstad, Fridtjof Røinås, Mathias Skjold, Petter Theodorsen, Andreas Vangstad og Trond Håkon Trondsen.

Meritter

Selv med knappe syv år på nakken klarte Team Sparebanken Sør å gjøre seg godt bemerket i ulike stevner, både her hjemme og internasjonalt. Under East Bohemia Tour, som finner sted i Olomouc-regionen i Tsjekkia hvert år, kom Fridtjof Røinås på en imponerende tredjeplass i 2015, og samme året vant Andreas Vangstad Fyen Rundt-løpet i Danmark. Vangstad kom i tillegg på femteplass i Tour of Norway dette året.

I 2016 kom Trond Trondsen på førsteplass i Ringerike GP, og fjorårets Fyen Rundt-vinner Vangstad vant Sundvolden GP. Dessuten kom Fritjof Røinås på tredjeplass i Tour du Loir-et-Cher i Frankrike. Året etter ble Baltic Chain Tour vunnet av Herman Dahl. I tillegg vant Vangstad første prolog i Troféu Joaquim Agostinho i 2017, og dette ble noe av det siste Team Sparebanken Sør fikk oppnådd før laget ble lagt ned.

Da teamet ble lagt ned

Dessverre for ryttere og fans meddelte Team Sparebanken Sør i 2017 at de kom til å legge ned etter endt sesong. Den beklagelige nyheten kom i kjølvannet av at en av sponsorene deres, som i utgangspunktet hadde sagt ja til å være med på et lenger samarbeid, plutselig trakk seg ut. Dette gjorde det umulig for Thor Hushovd og resten å fortsette satsingen. Et skår i gleden for norske sykkelløpfans.

Det er selvfølgelig ubeleilig for alle involverte, inkludert ryttere, støtteapparat og tilhengere når slike ting skjer, men det er ikke så uvanlig innen idretten. Team Sparebanken Sør hadde to sponsorer, hvorav en av dem endte opp med å hoppe av. Det skulle vise seg å være umulig å finansiere laget uten denne viktige støttespilleren. Rytterne begynte nå å se seg om etter andre kontinentallag de kunne bli en del av.

Mot alle odds

Da nyheten om at Team Sparebanken Sør kom til å bli lagt ned nådde ut, var det få som hadde forventet det. Alt hadde tydet på at satsingen skulle fortsette, og Hushovd hadde før sommerferien uttalt at laget ikke bare hadde planer om å fortsette, men at laget også skulle oppgraderes. Hushovd snakket om «nytt set up», og alt tydet på at Team Sparebanken Sør hadde en lysende fremtid i møte.

Selv om laget så å si nå er historie, lever dets ettermæle videre. Ryttere som Sondre Holst Enger, Sindre Lunke og Amund Grøndahl Jensen har bakgrunn fra Team Sparebanken Sør. Hushovds lag fungerte nemlig som utviklingsarena for unge talenter, og derfor er det ugunstig for sykkelsporten når slike lag ikke lenger kan holde på. i 2010, da laget het Plussbank Cervélo, var det som nevnt et farmerlag med mål om å dyrke talenter.

Veien videre

Det var med tunge hjerter at rytterne i Team Sparebanken Sør måtte forlate laget etter at nedleggingen ble kunngjort. Laget FixIT ble også lagt ned i samme periode, hvilket resulterte i at ganske mange ryttere, fra to forskjellige lag, nå sto uten jobb. De begynte å oppsøke de tre kontinentallagene som var igjen: Uno-X Hydrogen Development Team, Team Coop og Joker-Icopal. Disse ble redningen for mange, og ble således en mager trøst.

Ikke ferdig med syklingen

Selv om det er trist når gode lag blir lagt ned, lever interessen videre. Klubber som Team Sparebanken Sør var et springbrett for unge ryttere, og det er litt av poenget med dem. Å få sparket i gang sin egen karriere gjøres best gjennom et kontinentallag av Sparebanken Sørs kaliber, og selv om laget ikke finnes lenger, kan mange aktive utøvere takke Team Sparebanken Sør for at de nå har kommet der de er.

1 comment on “Team Sparebanken Sør

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *